Pro všechny, co si váží sami sebe
Minerální látky
Minerální látky jsou látky anorganické. Podle množství, které tělo potřebuje, je dělíme na minerály a stopové prvky.
Udržují v organismu stálé vnitřní prostředí, regulují, aktivují a kontrolují metabolické procesy a jsou důležité pro vedení nervových vzruchů. Platí, že organismus negativně ovlivňuje nedostatek, ale i nadbytek minerálních látek.
Minerály
Minerálů potřebuje lidské tělo řádově miligramy za den. Mezi minerály se řadí vápník, hořčík, fosfor, draslík a sodík.
Vápník (Ca)
Tvoří základ zubů a kostí. Jeho nedostatek způsobuje osteoporózu. Pomáhá snižovat krevní tlak. Zmírňuje projevy alergií. Důležitým zdrojem vápníku jsou mléko, mléčné výrobky, luštěniny, semínka a mák.
Hořčík (Mg)
Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a působí preventivně proti vzniku srdečních onemocnění, snižuje krevní tlak. Zabraňuje vzniku ledvinových kamenů.
Zlepšuje psychický stav, působí jako antidepresivum. Přispívá ke správné funkci prostaty. Zdrojem hořčíku jsou celozrnné výrobky, minerální vody, mák, maso, ořechy, vločky a luštěniny.
Fosfor (P)
Tvoří spolu s vápníkem základ kostí a zubů. Posiluje zuby, působí preventivně proti zubnímu kazu. Je důležitý pro správnou funkci ledvin. Zdrojem fosforu jsou maso, drůbež, ryby, vejce, semínka, ovoce (angrešt, rybíz) a zelenina (hrášek, chřest, kukuřice).
Draslík (K)
Je nezbytný pro správnou funkci svalů, jeho nedostatek způsobuje křeče. Působí preventivně proti vzniku srdečních onemocnění, snižuje krevní tlak.
Zbavuje únavy a podrážděnosti. Zdrojem draslíku jsou obiloviny, luštěniny, zelenina (rajčata, řeřicha, petržel) a ovoce (meruňky, citrusy, rybíz, banány).
Sodík (Na)
Je důležitý pro udržení vnitřního prostředí. Stimuluje činnost ledvin a podporuje metabolismus minerálů. Hlavním zdrojem sodíku je kuchyňská sůl.
Stopové prvky
Potřeba stopových prvků se počítá na mikrogramy za den. Nejdůležitějšími stopovými prvky jsou železo, měď, zinek, mangan, křemík, jód, chrom, fluor a selen.
Železo (Fe)
Je součástí hemoglobinu, látky, která je nezbytná pro transport kyslíku v těle. Posiluje obranyschopnost. Nedostatek způsobuje chudokrevnost, jejímiž průvodními znaky jsou bledost, únava a bolesti hlavy. Zdrojem železa jsou červené maso, krev, vnitřnosti, semínka, ořechy, fazole a luštěniny.
Měď (Cu)
Podporuje metabolismus železa a podílí se na buněčném dýchání. Působí preventivně proti chorobám srdce a rakovině. Nachází se v mořských rybách, celozrnných výrobcích, luštěninách, listové zelenině, ořeších, vločkách, zelenině (ředkvičky, rajčata) a ovoci (hrušky, jahody, švestky, meruňky).
Zinek (Zn)
Podporuje metabolismus cukrů, má vliv na funkci pohlavních žláz, podporuje imunitní systém, působí preventivně proti nachlazení. Urychluje hojení ran. Jeho zdrojem jsou dýňová semínka, pšeničné klíčky, celozrnné výrobky, mák, vločky, maso a drůbež.
Mangan (Mn)
Se účastní metabolismu cukrů, působí preventivně proti vzniku rakoviny. Snižuje riziko vzniku osteoporózy. Zdrojem manganu jsou celozrnné výrobky, vločky, ořechy, listová zelenina a žloutek.
Křemík (Si)
Působí preventivně proti vzniku srdečních onemocnění, podílí se na stavbě kostí. Je důležitý pro krásu vlasů, nehtů a pokožky. Zdrojem křemíku jsou otruby, vločky, celozrnné výrobky, rýže, cibule a jahody.
Jód (I)
Je podstatný pro tvorbu hormonů štítné žlázy. Ovlivňuje metabolismus živin. Zdrojem jódu jsou především mořské ryby. Jód se přidává také do soli.
Chrom (Cr)
Se účastní metabolismu sacharidů, je důležitý pro posílení obranyschopnosti organismu. Nachází se v mase, lesních plodech a kvasnicích.
Fluor (F)
Je důležitý pro zdravé zuby (zabraňuje zubnímu kazu) a pro tvorbu kostí. Zdrojem jsou mořské ryby, černý čaj a fluorizovaná voda.
Selen (Se)
Je významným antioxidantem, preventivně působí proti vzniku nádorových onemocnění. Chrání před negativním působením těžkých kovů.
Zabraňuje vzniku srdečních chorob. Podporuje správnou funkci pohlavních orgánů. Zdrojem selenu jsou obiloviny, kukuřice, celozrnné výrobky a mořské ryby.