Pro všechny, co si váží sami sebe
Vitamíny
Vitamíny se účastní téměř všech biochemických reakcí, podílejí se na metabolismu cukrů, tuků i bílkovin. Posilují imunitní systém, pomáhají bojovat proti chorobám a alergiím, odstraňují únavu.
Jsou důležité pro krásu a duševní pohodu. Je potřeba mít na paměti, že se vitamíny vysokou teplotou znehodnocují.
Rozdělení podle rozpustnosti
Podle rozpustnosti se dělí vitamíny na hydrofilní, rozpustné ve vodě a lipofilní, rozpustné v tucích ukládající se do jater a tělesného tuku.
Mezi hydrofilní se řadí B komplex (skupina vitamínů B) a vitamín C, mezi lipofilní vitamíny A, D, E a K.
Nedostatek vitamínů se nazývá hypovitaminóza, může být příčinou poruch funkcí organismu. Může být způsobena nedostatečným příjmem vitamínů v potravě, ale také může být průvodním jevem některých onemocnění, při kterých není organismus schopen vitamíny zpracovat.
Úplný nedostatek vitamínů v těle se označuje jako avitaminóza. Nadbytek hypervitaminóza. Nadbytek hydrofilních vitamínů tělo vyloučí močí, nadbytek lipofilních se usazuje a může vést k toxicitě jater.
Hydrofilní vitamíny
Vitamín B1 – thiamin
Působí preventivně proti vzniku srdečních onemocnění. Podílí se na metabolismu cukrů. Má příznivý vliv na nervový systém, příznivě působí na naši náladu a výkonnost.
Je důležitý pro naši paměť a pro udržení pozornosti. Zdrojem tohoto vitamínu jsou kvasnice, droždí, pšeničné klíčky, maso, ryby, luštěniny, zelenina (hrášek, květák, kedluben) a ovoce (pomeranče, švestky, rozinky).
Vitamín B2 – riboflavin
Účastní se metabolismů všech živin, je důležitý pro tvorbu energie. Podporuje jasnější vidění. Zvyšuje výkonnost. Hlavním zdrojem tohoto vitamínu jsou mléko a mléčné výrobky, játra, ryby, kvasnice, droždí, luštěniny a celozrnná mouka.
Vitamín B3 – niacin
Je důležitý pro udržení dobré nálady, působí proti depresím. Zmírňuje alergické projevy. Snižuje krevní tlak a působí příznivě na migrénu. Nachází se v kvasnicích, v droždí, semíncích a luštěninách.
Vitamín B4 – kyselina listová
Působí pozitivně na vznik a udržení dobré nálady. Hraje roli při prevenci proti srdečním chorobám. Důležitý je zejména v prvním trimestru těhotenství, zabraňuje vzniku vrozených vývojových vad. Zdrojem tohoto vitamínu jsou listová zelenina, ořechy, ovoce (banány, pomeranče) a vnitřnosti.
Vitamín B5 – kyselina pantotenová
Napomáhá odbourávání „špatného“ cholesterolu, působí tak preventivně proti vzniku srdečních chorob. Je důležitý pro zdraví a krásu kůže.
Působí pozitivně na funkci střev, proti nadýmání a zácpě. Hraje roli při hojení ran. Zdrojem tohoto vitamínu jsou kvasnice, droždí, vnitřnosti, ryby, drůbež, vločky, luštěniny, ořechy a semínka.
Vitamín B6 – pyridoxin
Je součástí metabolismu cholesterolu, pomáhá tak preventivně proti srdečním onemocněním. Může pomoci při redukčních dietách. Předchází vzniku stresu a depresí. Zvyšuje obranyschopnost organismu.
Jeho zdrojem jsou kvasnice, klíčky, droždí, celozrnná mouka, semínka, zelenina (brambory, mrkev, paprika) a ovoce (banány, rozinky, citrony).
Vitamín B7 – biotin
Upravuje hladinu cukru v krvi, podporuje vstřebávání tuků, napomáhá tak při hubnutí. Je důležitý pro krásu pokožky, vlasů a nehtů. Jeho zdrojem jsou kvasnice, droždí, sója, ořechy a ovesné vločky. Dále zelenina (květák, fazole, rajčata, cibule) a ovoce (banány, maliny, rybíz).
Vitamín B12 – kobalamin
Působí preventivně proti vzniku srdečních onemocnění. Příznivě působí proti únavě, „dodává“ energii. Pomáhá mírnit stresy a deprese. Hraje důležitou roli při tvorbě aminokyselin. Zdrojem tohoto vitamínu jsou játra, ryby, kvasnice, mléko a mléčné výrobky.
Vitamín C – kyselina askorbová
Zvyšuje obranyschopnost organismu, působí preventivně proti onemocněním dýchacích cest. Pomáhá předcházet srdečním onemocněním. Je důležitý pro prevenci vzniku rakoviny.
Má příznivý vliv na hojení ran. Působí proti stárnutí. Je důležitý pro krásu vlasů, nehtů a pokožky. Největším zdrojem tohoto vitamínu jsou šípky. Dále pak ovoce (rybíz, citrusy, jahody) a zelenina (paprika, kedluben, mrkev).
Lipofilní vitamíny
Vitamín A – retinol
Je důležitý pro zrak, umožňuje nám vidět i za tmy, jeho nedostatek se projeví šeroslepostí. Působí preventivně proti zánětům sliznice dýchacích cest. Má příznivé účinky na plodnost. Zabraňuje předčasnému stárnutí kůže a vzniku vrásek. Je antioxidantem. Zdrojem vitamínu A jsou ryby, vnitřnosti a žloutky, dále v mrkvi, špenátu, brokolici a meruňkách.
Vitamín D – kalciferol
Hlavní význam tohoto vitamínu je ten, že reguluje hladinu vápníku a fosforu v krvi, podílí se tak na stavbě kostí a zubů, působí preventivně proti vzniku osteoporózy.
Zvyšuje obranyschopnost organismu proti nemocem. Vitamín D si tělo samo vytváří při styku s ultrafialovým zářením (pobyt na slunci). Nachází se také v rybách, mléku a mléčných výrobcích.
Vitamín E – tokoferol
Velmi příznivě ovlivňuje funkci pohlavních orgánů. Působí preventivně proti vzniku srdečních a cévních chorob, protože napomáhá snižovat hladinu „špatného“ cholesterolu.
Snižuje riziko vzniku rakoviny. Je důležitý pro zdraví a krásu pokožky. Zdrojem tohoto vitamínu jsou pšeničné klíčky, ořechy a semínka. Dále jej najdete ve špenátu, kapustě, ostružinách nebo rybízu.
Vitamín K – fylochinon
Nezbytný pro srážlivost krve. Pomáhá využívat tělu vápník a snižuje tak riziko vzniku osteoporózy. Zdrojem tohoto vitamínu jsou listová zelenina (salát, kapusta, špenát), mléko a mléčné výrobky, maso a vnitřnosti.